fbpx

Buburuza si vecinii – cu lupa printre insecte

Știați că insectele sunt, de departe, cel mai numeros grup de animale de pe Pământ? Ele reprezintă 65% dintre numărul membrilor regnului animal. Plinius cel Bătrân spunea: “În nici una dintre lucrările sale Natura nu și-a arătat originalitatea mai mult decât în cazul insectelor”.

Dintre toate, buburuza (zisă și mămăruța sau gărgărița) e probabil cea mai îndrăgită și cunoscută insectă din lume. Reprezentări ale ei putem vedea pe obiectele decorative, tricouri, articole publicitare și multe altele, semn ca acest micuț gândăcel are mare trecere la public. Și cum să nu aibă, dacă este atât de frumos colorată și în același timp atât de utilă! Buburuza este cel mai eficient insecticid natural, un cadou oferit de Mama Natura oamenilor pentru a le proteja recoltele. Primăvara, buburuzele sunt printre primele insecte care revin la viață. Buburuzele pe cat de drăgălașe par, pe atât sunt de feroce. Majoritatea speciilor sunt carnivore, consumând cu placere afide. Frumoasa gărgăriță trăiește peste tot în lume și are un loc al ei în tradiția oricărui popor. Poezii, cântece și superstiții îi sunt încredințate. În tradiția romanească se spune ca este un semn bun, de noroc, atunci când o buburuză se așează pe tine. Dacă o alungi sau o strivești, te va urmări ghinionul. Buburuza nu este o insecta oarecare. E o delicata, o pasională, o bezmetică, o nesatulă. Nu are astâmpăr! Ia buburuza în palmă și rostește următorul cântecel:

Buburuză-ruză,
Zboară de pe frunză
Unde tu vei zbura
Acolo m-oi mărita!

Și ca  prin minune, imediat ce ultima silaba a cântecului va fi rostită, insecta se va avânta în văzduh ca sa indice direcția unde e ascuns norocul, sau locul adevărurilor nespuse, sau vă va îndemna să vă căutați propria iubire, fără a cere ghidaje, direcții și reguli de circulație.

Desigur, pe lângă gărgăriță și vecinii ei sunt spectaculoși, mai ales că:

… furnica poate sa ridice o greutate de 50 ori mai mare decât greutatea ei și să împingă obiecte de 30 de ori mai grele decât ea și cade întotdeauna pe partea dreapta când este năucită.
… capul călugăriței (mantis religiosa) are o poziție cu totul specială. Este singura insecta care-și poate roti capul 360 de grade. O alta ciudățenie este faptul ca are 2 ochi compuși și 3 ochi simpli.
… scarabeul poate ridica un obiect de 800 de ori mai greu decât el.
… furnica poate căra o povară de 10 ori mai grea decât greutatea propriului corp.
… țânțarii sunt de două ori mai atrași de culoarea albastră decât de orice alta culoare.
… cei mai rapizi si mai puternici paianjeni sunt paianjenii-soarelui. Acestia au fălci atât de puternice încât pot să ucidă animale mult mai mari decât dimensiunea lor, precum șoareci, șopârle sau lilieci. În privința vitezei, pot atinge și 16 km/h.
… trântorii traiesc 24 de zile și nu au ac. Lucratoarele zboară cu o viteza de de 24km/h.
… muşuroaiele termitelor ajung şi la o înălţime de 12 metri. Furnicile folosesc un sistem de ventilaţie extrem de complicat pentru a controla nivelul temperaturii din interior.
… moliile indiene detectează feromonii unui posibil partener şi de la o distanţă de aproape zece kilometri.
… larvele unor specii de musculiţe pot supravieţui timp de trei zile în nitrogen lichid. Temperatura nitrogenului lichid este de – 196 de grade Celsius.
… un purice poate să sară de 350 de ori lungimea corpului sau. Este ca și cum un om ar sari peste un teren de fotbal.
… țânţarii au omorât mai mulți oameni decât toate războaiele din istorie.

Și, bineînțeles, multe, multe altele…

***

Domeniu: Pictură
Tehnica: Pastel / cărbune / acuarelă; cartoane colorate, format A4
Profesor: artist plastic lect. univ. dr. Mariana Cîmpeanu
Date de desfășurare: 22 martie 2017, 29 martie 2017, 5 aprilie 2017
Număr ateliere: 3
Frecvenţa: săptămânal
Tip: teoretic și practic
Cost: 240 lei
Locul de desfășurare: detalii aici

Inscrie-te aici!