fbpx

Dansul culorilor

Art Deco are numele derivat de la Expoziția mondială ținută la Paris în 1925, fiind o abreviere pentru lungul nume Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes (Expoziția internațională de Arte Decorative și industriale moderne), expoziție care a promovat de fapt bunuri de lux și artă de origine franceză, desemnând o mișcare artistică a începutului secolului XX în artele decorative, care a crescut ulterior în amplitudine și importanță, influențând semnificativ arhitectura, sculptura, moda, decorările interioare și artele vizuale.

Trăsăturile distinctive ale stilului sunt formele simple, curate, de multe ori, cu un aspect “simplificat”, ornamentale, geometrice sau stilizate și neobișnuit de variate; materialele adesea scumpe, care includ în mod frecvent substanțe sintetice, artificiale (materiale plastice, în special bachelită, sticla, beton armat) sau cele naturale (jad, argint, fildeș, obsidian, crom și piatra de cristal). Cu toate că obiectele Art Deco au fost rareori produse în masă, trăsăturile caracteristice ale stilului reflectă admirația pentru modernitatea mașinii (de exemplu simplitate relativă, planeitate, simetrie, și repetarea nemodificată a elementelor ).

Printre influențele formative asupra Art Deco au fost Art Nouveau, Bauhaus, Cubismul, Serge Diaghilev, Ballets Russes. Ideile decorative proveneau din surse clasice indiene, egiptene și timpurii americane, cât și din natură. Printre motive caracteristice sunt incluse figuri nud de sex feminin, animale, frunze și razele de soare, toate în forme stilizate.

Cele mai multe dintre elemente concepute în stil Art Deco au fost în ediție limitată sau lucrate în mod individual. Reprezentanți ai acestui stil au fost designerii de mobilier Jacques Ruhlmann și Maurice Dufrene; arhitectul Eliel Saarinen;  Jean Puiforcat; designerul de bijuterii și sticla Rene Lalique; designerul de modă Erte; artiști-bijutierii Raymond Templier, H. G. Murphy, și Wiwen Nilsson și sculptorul figural Chiparus. Designerul de modă Paul Poiret și artistul grafic Edward McKnight Kauffer îi reprezintă pe cei a căror muncă a atins în mod direct un public mai larg. New York City Rockefeller Center (în special interioarele supravegheate de Donald Deskey, construită între anii 1929 și 1940), cladirea Chrysler de William Van Alen și Empire State Building prin Shreve Lamb & Harmon sunt realizările cele mai monumentale ale Art Deco. Pe parcursul anilor 1930 stilul a preluat South Beach din Miami/ Florida, producând o zonă cunoscută sub numele de “cartierul istoric Art Deco”.

Cu toate că stilul a ieșit din modă în cele mai multe locuri în timpul celui de al doilea război mondial, începând cu sfârșitul anilor 1960 a existat un interes reînnoit în design Art Deco. În secolul XXI Art Deco a continuat să fie o sursă de inspirație în domenii cum ar fi arta decorativă și moda, dar și design de bijuterii.

***

Domeniu: Pictură
Tehnica: Pictură pe material textil
Profesor: artist plastic lect. univ. dr. Mariana Cîmpeanu
Date de desfășurare: 11 ianuarie 2017, 18 ianuarie 2017, 25 ianuarie 2017, 1 februarie 2017
Număr ateliere: 4
Frecvenţa: săptămânal
Tip: teoretic și practic
Cost: 320 lei
Locul de desfășurare: detalii aici

Inscrie-te aici!