fbpx

Proiect: Fragmente din vitraliu gotic (3 sedinte)

Fragmente din vitraliu gotic

Tehnica: pictura pe sticla A3 folosind tempera cu emulsie

Un atelier teoretic și practic în 3 ședințe, dedicat compozitiilor decorative de tip vitraliu gotic.

Originile vitraliilor se pierd în istorie. Tehnica a fost derivată probabil din fabricația bijuteriilor și mozaicurilor. Vitraliile, asa cum le cunoastem azi, se pare că au apărut odata cu construirea bisericilor, cele mai vechi datând din secolul X.Tehnica vitraliului, în linii mari neschimbată până astăzi, a fost descrisă de călugarul Teophilus pe la anul 1100. Stilul gotic, cu biserici din ce în ce mai înalte, dar și mai luminoase, a folosit vitraliile la o scară nemaîntâlnită până atunci. Călugarul Abbot Suger de la mănăstirea St. Denis a reconstruit biserica mănăstirii, oferindu-ne unul din primele exemple de stil gotic in care vitraliul a jucat un rol definitoriu. În jurnalul său, ținut pe tot parcursul lucrărilor, și-a exprimat credința că lucrurile frumoase ridică omul mai aproape de Dumnezeu.

In secolul XV, in plin apogeu al goticului, atitudinea față de vitraliu s-a schimbat, acesta devenind mai mult pictura și mai puțin element generator de atmosferă. Culorile au devenit mai pale, figurile reprezentate acopereau adesea întreaga fereastra. Pictura a devenit mai sofisticată, iar noile tehnici descoperite sau redescoperite au permis redarea detaliilor galbene și aurii. Nervurile de plumb acceptate până atunci ca necesare și decorative au devenit un “rau necesar”, camuflat cât mai bine prin compoziția desenului.

Vitraliile sunt compoziții decorative formate din bucățele de sticla colorata, dipsuse simetric sau asimetric și legate între ele prin rețele de plumb și prinse prin tije metalice de șasiul ușii sau ferestrei. Vitraliul se poate monta în lemnul ușilor, fie ele exterioare sau interioare.

 

Domeniu: Pictură
Profesori: Mariana Cîmpeanu, Carmen Croitoru
Date de desfasurare: 2 decembrie 2015, 9 decembrie 2015, 16 decembrie 2015
Număr ateliere: 3
Frecventa: săptămânal
Tip: teoretic și practic
Cost: 80 lei / ședință
Locul de desfasurare: detalii aici

Inscrie-te aici!

 11045668_l