fbpx

Miniatura și ornamentele manuscriselor

Domeniu: Pictură
Tehnica: Inițiala numelui transpusă în tehnica picturii pe sticla, format A4
Profesori: artist plastic lect. univ. dr. Mariana Cîmpeanu, prof. Carmen Croitoru
Date de desfășurare: 20 sept, 27 sept, 4 oct, 11 oct 2017
Număr ateliere:
Frecvenţa: săptămânal
Tip: teoretic și practic
Cost: 320 lei
Locul de desfășurare: detalii aici

Inscrie-te aici!

“Putem cauta mult si bine prin cufarul de talente pe care il avem cu totii la dispozitie, dar nicio “unealta” nu va exprima tandretea mai bine decat o fac mainile. Cu ele se mangaie, se aseaza cu grija, cu ele se creeaza, se construieste, se intareste, se ridica sau se presara usor fire de dragoste peste ceea ce gasim a fi demn de iubit.
Inclusiv Arta a fost “tratata” cu maini, acesta fiind si principalul motiv pentru care Arta reprezinta singura constructie cu adevarat solida a delicatetii, ca un oximoron altminteri imposibil de atins prin alte mijloace.
Era inevitabil, asadar, sa nu apara la un moment dat si Caligrafia. Apoi, din Caligrafie, la randul ei – depusa strat cu strat de atentie si finete, s-au compus Manuscrisele. Le-am putea numi la fel de bine si “Colectii de Frumusete”, precum am putea considera Caligrafia pur si simplu “Frumusete”.
Pentru inceput, vom aborda Aceste forme ale esteticii, obtinute prin manualitate ridicata la altitudinea de unde finetea sentimentelor umane incepe sa capete forma, densitate si, intr-un final, trup. Caligrafia si implicit, Manuscrisele, pot fi numite “nasteri” ale spiritului uman in lumea materiei.
Prima tema a cursurilor Catharsis Art – “Manuscrise si Caligrafie” are ca scop intinderea acestei prime panze confectionata din material 100% estetic, peste care, ulterior, vom putea ridica impreuna un nou edificiu cultural care celebreaza Arta. Studiul elegantei desenate, respectiv scrise, oranduita pagina cu pagina in Manuscrise, devine astfel un manual ideal pentru a stabili bazele intregului semestru abia deschis.
Totul incepe cu un gest. Unul fin… Abia o atingere discreta care nu lasa de banuit imensitatea coplesitoare a universului care inconjoara aceasta planeta a Caligrafiei. Sau colectia de Caligrafii care compun “Sistemul Manuscriselor”. Si sunt atat de multe frumuseti la orizont pe care am vrea sa le strangem in maini !
…Vom incepe pas cu pas… Si vom fi exploratori. Lumea Esteticii, sau mai bine spus – Lumea Artei, contine mult prea multe stele pentru a nu incerca sa le atingem, fie si macar din mijlocul atelierelor Catharsis Art. Iar cea mai potrivita formula cu care ne putem adresa Frumusetii, primul salut, primul contact, este cel al gestului de sublim rafinament numit Caligrafie. Iar acestea, impreuna, adunate in Manuscrise, sunt mana noastra intinsa, ca in fresca lui Michelangelo, spre infinituri.”

Mihai Ciugulea